Oficiální web České baseballové asociaceZpět na domovskou stránku

Hra v obraně

V obraně hraje devět hráčů. Každý z nich zastává určitý post (prostor na hřišti). S výjimkou zadáka a nadhazovače ale pravidla jejich postavení neomezují - obránci se mohou rozestavit v poli libovolně. Všichni hráči v obraně se souhrnně označují jako polaři.

Nadhazovač

Nadhazovač začíná rozehru hozením míče k domácí metě. Nad domácí metou je určena tzv. strike zóna, myšlený svislý obdélník, kterým musí míč proletět. Její výška je určena vzdáleností kolen a středu těla aktuálního pálkaře. Zda neodpálený míč prošel strike zónou (strike) nebo ne (ball) posuzuje rozhodčí, postavený za chytačem. Za strike se považuje i každý nadhoz, při kterém pálkař dokončí švih a neodpálí míč, bez ohledu na to, zda míč prošel strike zónou. Cílem nadhazovače je dosáhnout tří striků - poté je pálkař out (tzv. strike-out). Pokud nadhazovač před dosažením třetího striku hodí čtyři špatné míče (bally), při kterých pálkař nešvihne, získává pálkař zdarma první metu (base on balls).

Chytač

Chytač zaujímá pozici za domácí metou, za pálkařem a před rozhodčím. Před nadhozem komunikuje s nadhazovačem, určuje druh nadhozu a chytá neodpálený míč (případně i míč tečovaný či odpálený do výšky). Po odpalu outuje u domácí mety.

Polaři

Ostatní polaři jsou libovolně rozmístěni v poli, a snaží se zahrát aut na běžce jedním z dalších možných způsobů (chycení míče ze vzduchu, zašlápnutí mety při nuceném postupu, tečování běžce mimo metu...). Cílem obrany je dosáhnout co nejdříve tří outů, a povolit tak útočícím hráčům co nejméně bodů (doběhů).